zonnepanelen schoonmaken

Na verloop van tijd kunnen de zonnepanelen op het dak te maken krijgen met vuil. Van bladeren tot stof en vogelpoep, ophoping van vuil kan de efficiëntie van de zonnepanelen verminderen. Niet voor niets is het aan te raden om de zonnepanelen zo nu en dan te voorzien van een onderhoudsbeurt. Maar geen zorgen, zonnepanelen vragen in het algemeen weinig om onderhoud en dus hoef je niet wekelijks het dak op.

In deze blog schrijven we over de voordelen van het schoonmaken van zonnepanelen, benoemen we wat je zelf kunt doen om de zonnepanelen schoon te houden en geven we aan wat het oplevert om de panelen schoon te houden. 

Is het nodig om zonnepanelen te reinigen?

Zonnepanelen zijn ontzettend innovatief en kunnen zich in zekere zin zelf reinigen. Dankzij een zelfreinigende laag die op de panelen zit is onderhoud in principe nauwelijks nodig. De laag zorgt ervoor dat het overgrote deel van het aanwezige vuil weg kan spoelen door een regenbui.

Hardnekkig vuil is daarentegen wat lastiger te verwijderen en kan de efficiëntie van de zonnepanelen beïnvloeden. In dat geval is het van belang om de zonnepanelen te (laten) reinigen. U kunt dit zelf doen, maar ook uit laten voeren door een erkende specialist. 

Waarom zonnepanelen schoonmaken? 

Het schoonmaken van zonnepanelen is belangrijk om verschillende redenen:

Optimaliseren van de energieopbrengst: Vuil, zoals stof, vogelpoep, bladeren en andere verontreinigingen, kan zich ophopen op het oppervlak van zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht verminderen die wordt omgezet in elektriciteit. Door de panelen schoon te houden, maximaliseer je de energieopbrengst en benut je de volledige potentie van het zonne-energiesysteem.

Verlengen van de levensduur: Regelmatig onderhoud, waaronder het schoonmaken van zonnepanelen, kan de levensduur van het systeem verlengen. Vuilophoping kan leiden tot oververhitting van de panelen, wat de duurzaamheid en prestaties negatief kan beïnvloeden. Door de panelen schoon te houden, behoud je hun efficiëntie en verleng je de levensduur.

Voorkomen van schade: Sommige verontreinigingen, zoals vogelpoep, kunnen corrosief zijn en het oppervlak van de zonnepanelen beschadigen als ze niet tijdig worden verwijderd. Door regelmatig schoon te maken, voorkom je potentieel schadelijke effecten en behoud je de integriteit van de panelen.

Kun je zelf zonnepanelen schoonmaken? 

Het voordeel van de zelfreinigende laag op zonnepanelen is dat je niet wekelijks het dak op moet om de panelen te reinigen. Het is doorgaans aan te raden om eens in de paar jaar een grondige onderhoudsbeurt uit te voeren. En dat kun je in principe zelf doen, indien het veilig is. Doe vooraf goed onderzoek naar de juiste middelen die je kunt gebruiken. 

Indien het reinigen van de zonnepanelen door de hoogte of complexiteit niet zelf uit te voeren is, raden we aan om te kiezen voor ervaren specialisten. Zij beschikken over het juiste materiaal om veilig te werk te kunnen gaan. 

Zelf zonnepanelen reinigen: Do’s en don’ts

Wel doen bij het schoonmaken: 

  • Maak gebruik van handschoenen 
  • Gebruik een zachte borstel of een zachte spons
  • Reinig de zonnepanelen met schoon kraanwater
  • Indien je wilt reinigen met een schoonmaakmiddel, maak gebruik van glasreiniger

Niet doen bij het schoonmaken: 

  • Gebruik geen schurende of zure schoonmaakmiddelen
  • Ga niet op de zonnepanelen zitten of staan
  • Vermijd zout water

Kies voor de expertise van Uiterst Groen Energietechniek

Van zonnepanelen installatie tot volledig onderhoud, onze dienstverlening is er om jouw groene energieopwekking te optimaliseren. Of je nu vragen hebt, preventief onderhoud wilt plannen of dringende assistentie nodig hebt, wij zijn er om je te ondersteunen. Wij zorgen ervoor dat de zonnepanelen functioneren zoals ze horen te functioneren. 

Bij Uiterst Groen begrijpen we de ins en outs van zonnepanelen, dus is het reinigen ervan voor ons een eitje. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *