duurzaam thuis limburg

Zonne-energie is fantastisch, maar wat gebeurt er met de energie als we het niet direct gebruiken? Uiterstgroen heeft het antwoord voor u onderzocht.

Wat zijn thuisbatterijen?

Thuisbatterijen, vaak aangeduid als thuis accu’s, zijn systemen waarmee je overtollige zonne-energie opslaat. Hiermee kun je op een later tijdstip, wanneer de zon niet schijnt, je opgeslagen zonne-energie alsnog gebruiken.

Wat biedt een thuisbatterij?

Met een thuisbatterij kun je het percentage zonne-energie dat je zelf consumeert, aanzienlijk verhogen. Stel je eens voor: normaal gesproken zou je rond de 30% van je opgewekte zonne-energie zelf gebruiken, maar met een thuisbatterij kan dit percentage stijgen tot wel 60%!

Zijn er beperkingen?

Ja, die zijn er zeker. De meeste thuisbatterijen kunnen ongeveer 6 kWh energie opslaan. Dit betekent dat in zonnige zomermaanden, wanneer zonnepanelen overuren draaien, de batterij snel vol is en overtollige energie alsnog naar het net gaat. Tijdens de wintermaanden daarentegen kan de batterij vaak niet volledig worden geladen vanwege de lagere zonne-opbrengst.

Uiterst Groen’s visie op milieu en thuisbatterijen

Het vervaardigen van een thuisbatterij gaat gepaard met milieukosten. De productie van veelgebruikte lithium-ion batterijen vereist waardevolle grondstoffen, die zowel energie-intensief zijn om te verkrijgen als een belasting vormen voor ons milieu. Alternatieve batterijtypes, zoals zoutwater batterijen, zijn milder voor het milieu, maar hebben hun eigen beperkingen.

Hoe kunnen we zonne-energie slimmer gebruiken?

Uiterst Groen stelt voor om uw energieverbruik te synchroniseren met uw zonne-energieproductie. Hiermee vermijd je milieukosten. Een andere innovatieve oplossing is het gebruik van buurt batterijen of het inzetten van de accu van elektrische auto’s voor opslag van zonne-energie.

Kosten en overwegingen

Hoewel thuisbatterijen handig kunnen zijn, zijn ze op dit moment nog een aanzienlijke investering. Voor een standaard 6 kWh lithium-ionbatterij liggen de prijzen tussen € 4.000 en € 5.000, exclusief installatiekosten.

Andere voordelen van thuisbatterijen

Afgezien van het eenvoudigweg opslaan van overtollige zonne-energie, kunnen thuisbatterijen:

  • Je energierekening verlagen door het gebruik van opgeslagen energie tijdens piekuren.
  • Het stroomnet ontlasten tijdens piekmomenten.
  • Functioneren als een noodstroomvoorziening tijdens stroomuitval.

Toekomstige ontwikkelingen

Uiterst Groen blijft op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van groene energie. Er zijn al onderzoeken gaande naar nieuwe batterij technologieën die een grotere opslagcapaciteit hebben, efficiënter zijn en minder impact hebben op het milieu.

Advies van Uiterst Groen

Voordat je besluit te investeren in een thuisbatterij, is het belangrijk om je energiebehoeften en -gewoonten te analyseren. Uiterst Groen biedt consultaties en kan je begeleiden bij het maken van een weloverwogen beslissing die past bij jouw specifieke situatie.

Laatste woorden

Zonne-energie en energieopslag zijn slechts twee stukjes van de puzzel als het gaat om het creëren van een duurzamere toekomst. Uiterst Groen is er om je te helpen bij elke stap, van het kiezen van de juiste technologie tot het optimaliseren van je energieverbruik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *