Zonnepanelen installeren

Zonne-energie, eens een futuristisch concept, is nu een essentieel onderdeel van ons streven naar duurzaamheid geworden. Velen van ons stellen zich de vraag: wat kunnen zonnepanelen werkelijk opleveren? Zowel in termen van milieuvoordelen als financiële besparingen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van zonnepanelen, van hun werking tot de voordelen die ze bieden voor huiseigenaren en het milieu.

Investeren in zonne-energie: een verstandige keuze 

De aantrekkingskracht van zonnepanelen is de laatste jaren sterk gegroeid. Dankzij innovaties en schaalvergroting zijn de prijzen van zonnepanelen in vijf jaar tijd met ongeveer 25% gedaald. Zelfs op bewolkte dagen en tijdens de wintermaanden zijn deze groene energiebronnen in staat om elektriciteit op te wekken.

De kracht van zonne-energie 

Zonlicht is een onuitputtelijke energiebron. Door zonnepanelen op je dak te installeren, maak je gebruik van deze duurzame energiebron. Maar hoe werkt een zonnepaneel precies? Simpel gezegd, zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van zonnecellen, gemaakt van twee lagen silicium. Wanneer zonlicht deze cellen raakt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de twee lagen. Deze stroom wordt vervolgens door een omvormer omgezet in bruikbare wisselstroom voor in huis.

Financiële voordelen 

Zonnepanelen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook vriendelijk voor je portemonnee. De initiële investering in zonnepanelen kan binnen enkele jaren worden terugverdiend door de besparingen op je energierekening. Bovendien bescherm je jezelf tegen toekomstige stijgingen van energieprijzen.

Prestaties van zonnepanelen: Wattpiek uitgelegd:

Bij het overwegen van zonnepanelen kom je vaak de term ‘Wattpiek’ (Wp) tegen. Dit staat voor het maximale vermogen van een zonnepaneel. In Nederland kun je het aantal Wattpiek vermenigvuldigen met 0,85 om de jaarlijkse opbrengst in kWh te schatten. Een standaard zonnepaneel met een vermogen van 370Wp kan bijvoorbeeld ongeveer 315 kWh per jaar opwekken.

Het potentieel van één zonnepaneel 

Een enkel zonnepaneel van 230 kWh kan wonderen doen. Het kan je mobiele telefoon bijvoorbeeld meer dan 63.000 uur opladen. Of denk aan dagelijkse huishoudelijke taken zoals stofzuigen, de was doen of een kop koffie zetten.

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt 

Voor een gemiddeld huishouden dat jaarlijks ongeveer 3.500 kWh verbruikt, zijn ongeveer 12 zonnepanelen van 370Wp nodig. Controleer je jaarlijkse energieverbruik bij je leverancier om een nauwkeurige berekening te maken.

De terugverdientijd van zonnepanelen 

Het installeren van 12 zonnepanelen kost gemiddeld € 5.000, inclusief de mogelijkheid om ongeveer € 1.000 btw terug te vragen. Met een besparing van minimaal € 840 per jaar, heb je je investering in ongeveer 6 jaar terug. En aangezien zonnepanelen ongeveer 25 jaar meegaan, kun je in de loop van de tijd veel meer besparen.

De toekomst van zonnepanelen en de salderingsregeling 

Hoewel de salderingsregeling – waarbij overtollige stroom terug aan het net kan worden geleverd – vanaf 2024 geleidelijk wordt afgebouwd, blijft de terugverdientijd van zonnepanelen gunstig dankzij dalende kosten en hun lange levensduur.

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? 

Zowel schuine als platte daken kunnen geschikt zijn voor zonnepanelen, mits ze sterk genoeg zijn. Er zijn echter enkele uitzonderingen, zoals rieten daken, daken met asbest of bepaalde types van platte daken. Het is ook essentieel dat je dak voldoende zonlicht ontvangt om het rendabel te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *