Zonnepanelen: De voor- en nadelen

De vraag naar zonnepanelen is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid. En daar zijn uiteraard voldoende redenen voor. Naast dat zonnepanelen je voorzien van duurzame energie, zijn er meer overwegingen waarom men tegenwoordig steeds vaker kiest voor de montage ervan. In deze blog benoemen we deze voordelen, maar gaan we uiteraard ook dieper in op de mogelijke nadelen van zonnepanelen. 

Door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing maken over de investering in zonnepanelen voor jouw huis.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? 

In februari van 2023 waren er in Nederland ruim 2 miljoen woningen die voorzien zijn van zonnepanelen. Het laat de toename aan populariteit en interesse in deze vorm van duurzame energie dan ook zien. Onderstaand benoemen we drie van de belangrijkste voordelen voor de aanschaf van zonnepanelen op jouw woning: 

1 – De woningwaarde stijgt

De aanschaf van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Echter, deze investering kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Potentiële kopers zijn vaak bereid meer te betalen voor een huis dat is uitgerust met zonnepanelen, omdat dit wijst op lagere toekomstige energiekosten en een duurzame levensstijl.

Zonnepanelen spelen een rol in een lager energielabel en kunnen dus een hogere waarde van de woning betekenen.

2 – Geld besparen op energiekosten

Wanneer je kiest voor de montage van zonnepanelen zul je maandelijks besparen op de energierekening. Dit komt doordat je zelf jouw gewonnen zonne-energie gebruikt, waardoor je minder afhankelijk bent van energie uit het net. Op de lange termijn zullen de zonnepanelen dan ook geld opleveren, daar waar de bespaarde energiekosten op den duur hoger zullen zijn dan de aanschafwaarde van de zonnepanelen.

Doorgaans gaan zonnepanelen 25 jaar mee. In veel gevallen wordt de terugverdientijd van de investering geschat op maximaal 8 jaar. Dat betekent dat je na die 8 jaar kunt profiteren van gratis energie.

3 – Lage onderhoudskosten

Zonnepanelen vragen relatief weinig onderhoud. De meeste zonnepanelen hebben namelijk een zelfreinigend oppervlak dat regenwater gebruikt om stof en vuil weg te spoelen. Dit vermindert de noodzaak van handmatige reiniging en draagt bij aan het behoud van een optimale efficiëntie. Uiteraard betekent dit niet dat onderhoud helemaal uit kan worden gesloten. Zo raden we aan om eens per jaar de zonnepanelen goed onderhanden te nemen. Dit kunt u het beste laten uitvoeren door een ervaren specialist.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen? 

Uiteraard zijn er ook nadelen bij de aankoop van zonnepanelen. 

1 – De uitstraling van de woning 

Zonnepanelen op het dak van een woning. De een zal zich er niet aan storen, de ander vindt het een doorn in het oog. De uitstraling van zonnepanelen is een kwestie van smaak. Veel woningeigenaren kiezen ervoor om geen of minder zonnepanelen aan te schaffen, omdat dit ten koste gaat van de uitstraling van de woning. 

Wanneer je moeite hebt met de aanwezigheid van zonnepanelen aan de voorzijde van de woning, kun je ook overwegen om de panelen te laten monteren op de achterzijde of garage van de woning. Mits dit natuurlijk mogelijk is. 

2 – Terugverdientijd

Op dit moment is de gemiddelde terugverdientijd op zonnepanelen zo’n 2 tot 4 jaar. Dit komt voornamelijk doordat de salderingsregeling voorlopig gehandhaaft blijft.

De terugverdientijd wordt onder andere bepaald door het aantal, de werking en de totale kosten van de zonnepanelen. We raden dan ook aan om een weloverwogen keuze te maken en vooraf een berekening te maken om de terugverdientijd in beeld te krijgen. 

Hoe maak je een weloverwogen keuze?

Hoewel de aanschaf van zonnepanelen een forse uitgave kan zijn, is het een uitgave die zich doorgaans binnen zo’n 10 jaar laat terugbetalen. Als je nadenkt over de installatie van zonnepanelen, is het verstandig om je grondig te verdiepen in de materie. Bestudeer de kwaliteit van de panelen, hun vermogen om energie op te wekken, de initiële kosten en wat ze uiteindelijk opleveren. 

Maak kennis met Uiterst Groen Montage B.V.

Professioneel advies en het bieden van topkwaliteit staan bij Uiterst Groen Montage B.V. centraal. Wij werken enkel met de beste merken op het gebied van duurzaamheid om een zorgeloze montage te garanderen. Daarbij streven we naar een hoge klanttevredenheid en bieden we waar nodig persoonlijke ondersteuning en nazorg. Ons team van experts staat altijd klaar om je te begeleiden met op maat gemaakte oplossingen en adviezen, zodat je optimaal kunt genieten van jouw investering in groene energie.

Kies voor ons en zet een stap richting duurzaamheid en betrouwbaarheid. We voorzien je graag van deskundig advies om een weloverwogen keuze te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *